FAQ & Care -Laser

Boka tid
Warodell Art Studio, Sönnerborg 109, 386 95 Färjestaden.

Frågor och svar om laser

Hur går behandlingen till?
Efter en konsultation så inleder vi behandlingen. Det tatuerade området beskjuts med korta laserpulser som har en våglängd som gör att nästan all energi absorberas av färgen i tatueringen. Lasern har mycket liten eller ingen växelverkan med kroppens naturliga pigment. De mycket små tatueringspigmenten sprängs sönder och tas upp av kroppens eget system och transporteras ut den naturliga vägen. Detta tar tid och därför kan blekningen fortsätta flera månader efter första behandlingen. Därför väntar vi mellan fyra till åtta veckor mellan behandlingar.
Vad ska jag tänka på innan?
Du ska vara fullt frisk, inte sola området två veckor innan och inte ha använt färgande kosmetiska produkter (”brun utan sol”, etcetera). Området ska helst vara rakat innan du kommer hit. Allt detta kommer att avhandlas under konsultationen.
Gör det ont?
Varje puls känns ungefär som om man blir snärtad av en gummisnodd. De flesta har inga problem men det är väldigt individuellt. Vet du med dig att du är smärtkänslig eller bara känner dig orolig finns det lokalbedövande salvor att köpa receptfritt på apotek. Dessa gör att det känns betydligt mindre och det påverkar inte resultatet.
Vad händer efter behandlingen?
I samband med behandlingen blir det en rodnad på huden. Den brukar försvinna ganska snabbt efter ett par dagar. Undvik att duscha det behandlade området det närmaste dygnet. Om du ska på solsemester så täck över det behandlade området. Eftersom det pågår en läkprocess så kan det klia. Kyl ner området med is i en plastpåse eller något som inte blöter ner om det känns för mycket. Vissa personer får skorpbildning och små blåsor under första veckan, men det är som regel väldigt lite och försvinner efter max två veckor. Det är mycket viktigt att du inte pillar sönder och tar bort skorpor och blåsor. Dels för infektionsrisken och för att det då också finns risk för ärrbildning.
Hur många behandlingar krävs?
Det beror på flera faktorer: Vilken hudtyp du har, vilka färger du har i din tatuering, hur djupt tatueringen sitter, vilken teknik som används när den gjordes och var på kroppen den sitter. Även läkeprocessen och kroppens reaktioner på behandlingen är individuell. Det är svårt att ge en uppskattning på hur många behandlingar just du behöver men de flesta behöver 4-10 behandlingar. Vill man göra en cover up så krävs färre behandlingar. Låt vår tatuerare avgöra om den blekts tillräckligt mycket för att göra en ny tatuering ovanpå den gamla.
När tar vi inte bort en tatuering?
Vid en borttagning av tatuering så tvingar man kroppen att ta hand om färgpigmenten som tatueringen bestod av. Vi undviker alltså att behandla om: Du har en infektion eller på annat sätt har nedsatt immunförsvar, du är gravid eller att vi misstänker att färgen som använts när du tatuerade dig är skadlig. Vi behandlar heller inte i närheten av ögats lins eller direkt intill genitalier.
Finns det risker med behandlingen?
Ett fåtal personer kan få allergiska reaktioner när färgpigmentet från tatueringen frigörs.
Kan man få ärr eller andra följdeffekter?
Själva laserbehandlingen ärrar inte. Däremot ärras huden mer eller mindre när man tatuerar sig. Detta är en av de saker man går igenom vid konsultationen. Om man pillar bort eventuella skorpor eller blåsor på området kan det också bli ärr såklart. Det mesta handlar om sunt förnuft, låt kroppen få läka ifred utan yttre påverkan.
Försvinner tatueringen helt?
Som du märker finns det många faktorer som påverkar. Mestadels handlar det om hur tatueringen gjordes från början. Med rätt färger och rätt teknik på tatueringen från början blir det också troligare att borttagningen blir framgångsrik. I de flesta fall så försvinner färgen från tatueringen helt med tillräckligt många behandlingar.
Vad kostar det?
Det är som du märker är det väldigt många faktorer som kan påverka. Din tatuering är unik. Därför kommer naturligtvis prissättningen vara unik. Att sätta en fast prislista per kvadratcentimeter är orättvist eftersom de som har enkla tatueringar att ta bort får betala för de som har mer komplicerade.